„Micsoda évjárat!”- hangzik el a felkiáltás minden ősszel a szekszárdi szőlőtőkék között. Ezrek szüretelnek ilyenkor és készítenek saját bort. A szüret után csendesebb, de izgalmasabb téli időszak következik, hiszen rövidesen kimondja az ítéletet a borértő közönség: „Micsoda évjárat!”
Rendelés

A borászati beruházások támogatására 1,1 milliárd forint jut

Közzétéve: 2012.10.16 — Hírek

A VM hétfői közleménye ismerteti: a borászati gépek beruházásaihoz szükséges összeget – a múlt évhez hasonlóan – a közösségi forrásból finanszírozott nemzeti támogatási programból teremtik elő. A vissza nem térítendő támogatással a borászati vállalkozások teljesítményét kívánja javítani a tárca. 
    A támogatás mértéke a mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő igénylőknél a vásárolt gépek nettó értékének 40 százaléka, míg a nagyvállalatoknál 20 százaléka. Az igényelt összegnek meg kell haladnia az 1 millió forintot, de nem lehet több 100 millió forintnál.

Az 50 millió forint alatti éves árbevételű vállalkozások esetében a támogatási összeg minimumára vonatkozó szabály nem érvényes, így a legkisebb borászatok is igénybe tudják venni a támogatást. 
    A támogatás kifizetésének legkésőbbi határideje 2013. október 15. 
    A VM bejelentette azt is, hogy egyszerűsíti a borászati beruházások igénylésének eljárását, hogy csökkentse az adminisztrációs terheket. 
    Újdonság, hogy a jövőben a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) már nem vizsgálja a melléktermék-kivonási kötelezettség teljesítését, így a jövőben a gazdák egyszerűbben igényelhetnek támogatást borászati beruházásokra. 
    A beszerezhető gépek, berendezések egy része nem Magyarországról származik, így elképzelhető, hogy egyes, a támogatás igénylésekor benyújtott dokumentumok csak idegen nyelven elérhetőek. Az angol nyelvű dokumentumokhoz nem kell szakfordítás, az érintett vállalkozások terhei ezzel is csökkennek – közölte a VM.

Az EU-jogszabályok értelmében a támogatás egyszerű pótlóberuházásokra nem igényelhető, azonban a kapacitásnövelés minimális mértékét nem írják elő; a minimumot 25 százalékban meghatározó rendelkezés hatályát veszíti. Az intézkedés a közlemény szerint része a kormány egyszerűsítési programjának, illetve a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Programnak, amely a lakossági ügyfelekre háruló adminisztratív terhek csökkentését, a jogszabályok nyelvezetének közérthetőbbé tételét célozza meg.

 

 

Címkék: