„Micsoda évjárat!”- hangzik el a felkiáltás minden ősszel a szekszárdi szőlőtőkék között. Ezrek szüretelnek ilyenkor és készítenek saját bort. A szüret után csendesebb, de izgalmasabb téli időszak következik, hiszen rövidesen kimondja az ítéletet a borértő közönség: „Micsoda évjárat!”
Rendelés

A korábbinál több borászat mutatkozik be a Szekszárdi Szüreti Napokon

Közzétéve: 2012.09.06 — Hírek

A szeptember 20-tól 22-ig tartó fesztiválon tizenkét helyszínen több mint hatvan programot kínálnak a közönségnek – mondta az eseményről tartott keddi sajtótájékoztatón Matókné Kapási Júlia, a szervező Babits Mihály Művelődési Ház igazgatója.
A szüreti napokat ezúttal – a Béla király téri római katolikus templom helyreállítása miatt – új helyszínen, a Garay tér és a Szent István tér közötti területen rendezik meg. 
    Herrné Szabadi Judit, a Szekszárdi Borvidék Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a nagyobb térnek köszönhetően minden eddiginél több borászat települ ki a borok utcájába, köztük olyan pincék is kínálják boraikat, amelyek a nyilvánosság előtt kevéssé ismertek. A 41 pincészet között harminchat a szekszárdi, három a tolnai borvidéket képviseli, és két pálinkaház is bemutatkozik.

Ismét lesznek borszemináriumok, amelyeken szekszárdi borászok kötetlenül beszélgetnek a résztvevőkkel a borkészítésről, amit borkóstolás egészít ki; ezúttal nyolc ismert pincészet és egy pálinkaház vezeti a szemináriumokat.
    A kulturális programok sorában több képzőművészeti kiállítás, köztük a VI. Szekszárdi Festészeti Triennále, szekszárdi vörösborral festett képek – vinorellek – bemutatója, valamint a bort és a gasztronómiát a népművészetben megjelenítő tárlat is szerepel. A fesztiválon ismert előadók – mások mellett Berecz András, az Edda és a Quimby – lépnek színpadra.

A szervezők Garay János születésének 200. évfordulója alkalmából Háry János nagyotmondó versenyt is hirdettek, amelyen a jelentkezőknek két percben kell megjeleníteniük az obsitos alakját.
    A szüreti programon hagyományosan megtartják a szüreti felvonulást, megválasztják a szüret szépét és borrendi tagokat avatnak; Szekszárd legnagyobb rendezvényén 30-40 ezer látogatóra számítanak.

 

Címkék:

, , , , , ,