„Micsoda évjárat!”- hangzik el a felkiáltás minden ősszel a szekszárdi szőlőtőkék között. Ezrek szüretelnek ilyenkor és készítenek saját bort. A szüret után csendesebb, de izgalmasabb téli időszak következik, hiszen rövidesen kimondja az ítéletet a borértő közönség: „Micsoda évjárat!”
Rendelés

Differenciált árakat kínál a termelőknek a Tokaj Kereskedőház Zrt.

Közzétéve: 2014.08.05 — Hírek

Kiemelt átvételi árakkal ösztönzi a minőségi alapanyag előállítását a Tokaj Kereskedőház Zrt., ezért a kiszámíthatóság jegyében az idén minden eddiginél korábban, július végén közzétette a felvásárlási árait – mondta Goreczky Gergely, a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója csütörtökön az MTI-nek.

Mintegy ezer hektár területről csaknem kilencvenezer mázsa szőlő, ezen belül akár kétezer mázsa aszúszem felvásárlását tervezi az idén a Tokaj Kereskedőház – ismertette a  vezérigazgató. Jelezte, hogy becsléseik szerint az idén a teljes tokaji borvidéken valamivel több mint háromszázezer mázsa szőlőtermés várható, ez jó, közepes mennyiségnek felel meg.     Goreczky Gergely hangsúlyozta, a Tokaj Kereskedőház a tavalyihoz hasonló mennyiségű szőlő megvételére készül, kategóriánként eltérő felvásárlási árakkal ösztönözve az érvényes felvásárlási szerződéssel rendelkező termelőket a minél jobb minőségű szőlő előállítására.     Rámutatott: a differenciált árstruktúrával szeretnék elérni, hogy a felvásárolandó szőlő jelentős része teljesen egészségesen, botrytistől – a szőlőt megtámadó penészgomba, amely kedvező körülmények között Tokaj-Hegyalján nemes rothadás formájában jelenik meg az érett termésen – mentes állapotban érkezzen be a feldolgozóüzembe. Ezt a szőlőmennyiséget a friss, könnyű, illetve a prémium száraz borok alapanyagaként tudják felhasználni. A szőlő másik, kisebbik részét pedig magas mustfokú, aszúsodott szőlőként kívánják átvenni, a késői szüretelésű borok és borkülönlegességek alapanyagaként.

A legnagyobb mennyiségben a 17-22 mustfokos kategóriában szüretelnek termést a Tokaji borvidéken. Amennyiben a szőlő egészséges, botrytistől mentes, akkor ez megfelelően beérett, kiváló alapanyagot kínál a könnyű, gyümölcsös, mindennapi fogyasztásra szánt száraz és félszáraz piacképes borokhoz. A teljesen egészséges szőlő bruttó ára a tavalyihoz hasonló mértékű, kilónként 80 és 120 forintot fizetnek érte.     A cégvezető megjegyezte, a Tokaj Kereskedőház azért is közölte már most a felvásárlási árait, hogy a termelők eldönthessék, a könnyű száraz borok, vagy a késői szüretelésű borok és borkülönlegességek alapanyagának előállítására törekedjenek.

Ez alapján a termést megfelelően szüretelve, illetve gondozva ültetvényeiket a szüretig hátra lévő időszakban tudatosabban szelektálhatják a szőlőt, gyorsíthatják az érést, így „a készítendő borokhoz a legmegfelelőbb minőségű szőlőt tudjuk megvásárolni tőlük” – fűzte hozzá Goreczky Gergely.

Címkék:

, , , , , , ,