„Micsoda évjárat!”- hangzik el a felkiáltás minden ősszel a szekszárdi szőlőtőkék között. Ezrek szüretelnek ilyenkor és készítenek saját bort. A szüret után csendesebb, de izgalmasabb téli időszak következik, hiszen rövidesen kimondja az ítéletet a borértő közönség: „Micsoda évjárat!”
Rendelés

Kövér László üzbég parlamenti vezetőkkel tárgyalt

Közzétéve: 2013.10.31 — Hírek

Üzbég parlamenti vezetőkkel tárgyalt hétfőn Kövér László, az Országgyűlés elnöke Taskentben.
    Kövért hivatalos üzbegisztáni látogatásán fogadta Diloram Gafurdzsanovna Tasmuhamedova, az üzbég parlament alsóházának elnöke és Ilgizar Szobirov, a felsőház, a szenátus elnöke.

A tárgyalásokon Kövér László úgy fogalmazott, hogy Magyarország a függetlenségét huszonkét éve elnyert Üzbegisztánra a közép-ázsiai térség fontos partnereként tekint, amellyel konstruktív, őszinte párbeszédre, kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik a gazdasági, pénzügyi, kulturális, oktatási, tudományos és egészségügyi kapcsolatok területén.
    “A kétoldalú együttműködési megállapodások a zálogai annak, hogy kapcsolataink minden téren összhangba kerüljenek a mindkét ország részéről meglévő kiaknázatlan lehetőségekkel. Úgy tapasztalom – mondta a házelnök -, hogy nagy erő népeink közös történelmi és kulturális múltja, a közös gyökereinkből eredő rokonszenv.”
    A két nép további közeledésében fontos szerep hárul a parlamenti kapcsolatokra. Az Országgyűlésben 2012 márciusában megalakult Magyar-Üzbég Baráti Tagozat is jelzi az Üzbegisztán iránti kiemelt figyelmet hazánkban, és a mostani látogatás eredményeként már a közeli jövőben intenzívebbé válhat az országaink parlamenti képviselői közötti párbeszéd – fogalmazott Kövér László.
    Diloram Tasmuhamedova megerősítette az Országgyűlés elnökének szavait, hogy a népeink közötti ősi gyökerek és kulturális kötődések megkönnyítik a két ország közötti együttműködést. Egyben megköszönte, hogy a magyarok tisztelettel és megbecsüléssel ápolják Molla Szadik emlékét, aki oktatója volt Vámbéry Árminnak, és barátjaként követte őt  Magyarországra. Szadikot Velencén temették el.
    A sajtó érdeklődésére a tárgyalásokról szólva Kövér László úgy fogalmazott, hogy a keleti nyitás politikáján belül Magyarország szeretne olyan kapcsolatrendszert kialakítani, amelyben Üzbegisztán egyfajta kapu a régióban Magyarország számára.
    Papcsák Ferenc képviselő, az Országgyűlés Magyar-Közép-Ázsiai Baráti Tagozatának elnöke az üzbég Kereskedelmi és Iparkamara elnökével folytatott tárgyaláson az ösztöndíjprogram bővítéséről egyeztetett, és kijelentette, hogy nagy lehetőséget lát a magyar feldolgozóiparban működő cégek üzbegisztáni beruházásaiban, amelyeket az üzbég fél jelentős adókedvezményekkel támogat.

Győrffy Balázs képviselő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke az üzbég mezőgazdasági miniszterhelyettessel a két ország agrárkapcsolatainak bővítéséről egyeztetett, különös tekintettel a vízgazdálkodás és a borászat területén kínálkozó beruházásokra.