„Micsoda évjárat!”- hangzik el a felkiáltás minden ősszel a szekszárdi szőlőtőkék között. Ezrek szüretelnek ilyenkor és készítenek saját bort. A szüret után csendesebb, de izgalmasabb téli időszak következik, hiszen rövidesen kimondja az ítéletet a borértő közönség: „Micsoda évjárat!”
Rendelés

Megkezdődött a szüret a villányi borvidéken

Közzétéve: 2012.08.21 — Hírek
Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára csütörtökön az MTI érdeklődésére elmondta: a gazdák már szedik az olyan illatos, alacsonyabb alkoholtartalmú borokat adó fehérszőlőfajtákat, mint az Irsai Olivér, s hozzáláttak az első rozéborok alapját jelentő Kék Medoc szüreteléséhez is. A rendkívül kedvelt villányi portugieser szürete augusztus végén lesz.
A 2.650 hektár területű borvidéken mintegy másfél ezren foglalkoznak szőlőtermesztéssel, pincéikből 80 százalékban vörös-, 20 százalékban fehérborok kerülnek a fogyasztók asztalára, s úgy tűnik, az idei termésből jó minőségű bor készülhet.
Nagy Gergely az átlag alatti termést a téli és tavaszi fagyokkal, a jégkárral, valamint az ültetvényeket sújtó aszályos időjárással magyarázta. Úgy vélte: egy kiadós esőzés már későn jönne, inkább rontaná, mint javítaná a portugieser minőségét.
Megjegyezte, a csapadékszegény időszakban jó döntésnek bizonyult, ha a művelés során a gazda nem tárcsázott, hanem kaszált a sorok között. Az aszály ellen most már nem lehet mit tenni, a napégéstől viszont célszerű megóvni a gyümölcsöt, ezért a fürtöknél nem ajánlatos a leveleket jelentősen ritkítani.
A hegyközségi titkár a fogyasztók igényeiről elmondta: kedveltek az elsődleges fajtajelleget hordozó gyümölcsös, könnyed borok, amelyek az évekkel ezelőtti érdektelenséget követően mára Villányban is keresetté váltak. E tendencia ugyanakkor nem szorítja háttérbe a testesebb, tölgyfahordóban érlelt vörösborokat, azoknak most is erős a piaca.

 

Címkék:

, , ,