„Micsoda évjárat!”- hangzik el a felkiáltás minden ősszel a szekszárdi szőlőtőkék között. Ezrek szüretelnek ilyenkor és készítenek saját bort. A szüret után csendesebb, de izgalmasabb téli időszak következik, hiszen rövidesen kimondja az ítéletet a borértő közönség: „Micsoda évjárat!”
Rendelés

Szekszárdi Szüreti Napok 2012

Közzétéve: 2012.08.17 — Hírek

„Már, ha a borral telt az a kancsó, hogy ne mulatna zenével a vendég,

tósztja pohárnak, akár a parancsszó, kell az a bor, hogy a nyelve peregjék.”

(Kis Pál István: Ünnepi borkínáló a Csodából, részlet)

 

A Szekszárdi Szüreti Napok eseményeit az interneten is követheti. Három helyszínről idén több kameraképpel folyamatos élő közvetítés az Oktel Kft. és a Tarr Kft. támogatásával. A közvetítés elérhető a szuretinapok.hu honlapon!

Minden évben szeptember harmadik hétvégéjén zajlik. A szüretelés hagyományát megőrizve, értékként a bor és kultúra nemes kapcsolatát ápolva rendezzük meg a fesztivált. Négy napon át igényes programokkal, kiállításokkal, koncertekkel, borkóstolóval, a tájegységre jellemző ételkínálattal várjuk a városunkba látogató vendégeket. Hivatásos művészek mellett sokféle műfajban amatőr művészeti csoportok, alternatív zenekarok, utcabál, disco, táncház szórakoztatják a közönséget.

A rendezvény leglátványosabb eseménye a szombat délutáni Szüreti felvonulás. A menetben megjelennek a szürettel kapcsolatos eszközök, hagyományok, színpompás viseletek, civilek, néptáncegyüttesek és intézmények kreatív formációi.

A szombat esti folklórműsorban megválasztjuk 2012. Szüret Szépét, aki egy évig viseli a kitüntető címet, és 2013-ben a rendezvény arca lesz.

A Borutcában egy utcányi borkóstolási lehetőség, szekszárdi borászok kínálják a hegy levét. Lesz még autókiállítás, vidámpark, és megrendezésre kerül a Háry János Nagyotmondó és Figura verseny is Garay János szekszárdi költő születésének 200. évfordulója alkalmából.

 

Címkék:

,