„Micsoda évjárat!”- hangzik el a felkiáltás minden ősszel a szekszárdi szőlőtőkék között. Ezrek szüretelnek ilyenkor és készítenek saját bort. A szüret után csendesebb, de izgalmasabb téli időszak következik, hiszen rövidesen kimondja az ítéletet a borértő közönség: „Micsoda évjárat!”
Rendelés

Több osztrák vendéget csábítana a Balaton és Közép-Dunántúl régió

Közzétéve: 2012.10.16 — Hírek

A 2011-es adatok szerint a balatoni régióban Németország után a második legfontosabb küldő piac volt az osztrák, 55 ezer osztrák vendég csaknem 205 ezer vendégéjszakát töltött el a Balatonnál – mondta el az MTI-nek Benkő Krisztina, az MT Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője. Mint mondta, a bécsi szakmai napon szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a Balaton “már nem csak a fürdőzésről szól”, hanem “négy évszakos turisztikai célpont” lett az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően. Céljuk ráirányítani az osztrák vendégek és turisztikai szakemberek figyelmét az aktív pihenési lehetőségekre, így például a kerékpáros turizmusra, a bor- és a gasztroturizmusra.

Benkő Krisztina rámutatott, hogy az elmúlt években számos szállodafejlesztés ment végbe a térségben. Jelenleg 37 négy- illetve ötcsillagos szálloda működik a régióban. Emellett a kisebb, autentikus szálláshelyek iránt érdeklődők is megtalálják a megfelelő kínálatot – tette hozzá.
    A Balatonnál a külföldi vendégek 12 százaléka érkezik Ausztriából, és a Magyarországon eltöltött osztrák vendégéjszakák negyede esik erre a régióra – mondta Kovács Balázs, az MT Zrt. bécsi képviseletének vezetője.
    A Közép-Dunántúlon az osztrák turisták jelenleg leginkább csak átutaznak. Száz osztrák vendégből három vesz igénybe szálláshelyeket ott. A képviseletvezető bízik benne, hogy a következő néhány éven belül sikerül megduplázni vagy megkétszerezni ezt a számot.

A közép-dunántúli régió egyebek mellett történelmi városai, a Velencei-tó kínálta lehetőségek, a wellness szolgáltatások és az aktív turizmus iránt igyekszik felkelteni a külföldi vendégek érdeklődését. Reményeik szerint számíthat a külföldiek figyelmére az Etyeki Pincefesztivál és a Korda Filmpark is.
    Jelenleg a belföldi turizmus a meghatározó a régióban – mondta el Bodrogai László, az MT Zrt. regionális igazgatóságának vezetője. Folyamatos a fejlődés a beutazó forgalom területén is, de kisebb mértékű. A külföldi piacok közül elsősorban a környező országokra – így Ausztriára, Szlovákiára és Csehországra – összpontosítanak. “Nagy lehetőség a régiónknak, hogy bemutatkozhatunk itt Ausztriában, a magyar gyökerekkel rendelkezőknek és az osztrák érdeklődőknek egyaránt” – hangsúlyozta.
    Az elmúlt öt évben történt fejlesztéseket hangsúlyozta Bodrogai László is. “Más színvonalú szolgáltatással várjuk a látogatókat” – mondta.

A magyar kereskedelmi szálláshelyeken az elmúlt években folyamatosan növekedett az osztrák vendégéjszakák száma. Tavaly minden korábbinál több, 809 ezer vendégéjszakát értékesítettek osztrákoknak. “A mérce nagyon magas, de fel kell tárni a tartalékainkat” – mondta Kovács Balázs. Ilyen tartalékként említette a külföldön még kevéssé ismert régiók és szolgáltatások mellett a Rot-Weiss-Rot in Ungarn (Vörös-Fehér-Vörös Magyarországon) programot, amelynek keretében az ausztriai magyarok közvetítésével is népszerűsítik a magyarországi turizmust.