„Micsoda évjárat!”- hangzik el a felkiáltás minden ősszel a szekszárdi szőlőtőkék között. Ezrek szüretelnek ilyenkor és készítenek saját bort. A szüret után csendesebb, de izgalmasabb téli időszak következik, hiszen rövidesen kimondja az ítéletet a borértő közönség: „Micsoda évjárat!”
Rendelés

9. Magyar Borok Bálja

Közzétéve: 2013.11.29 — Hírek

A tradicionális hazai szőlőfajtákra épül a 9. Magyar Borok Bálja menüjéhez összeállított borsor, de a csúcsgasztronómia kedvelőinek szóló rendezvény egyéb újdonságokkal is várja a bálozókat 2014. február 22-én a budapesti New York Palotában. A Magyar Borok Bálját 2006-ban eredetileg egyszeri eseményként rendezték meg, ám azóta minden évben megtartják. Az est megrendezését idén vette át a Winelovers boros rendezvényszervező cég, amely a tradíciók tiszteletben tartása mellett a bál megújítására törekszik – mondták el a szervezők csütörtökön az MTI-nek.

Újdonság lesz például, hogy az ötfogásos menühöz összeállított borsor olyan tételeket, szőlőfajtákat vonultat fel, amelyek mennyiségükben és minőségükben egyaránt meghatározónak számítanak a hazai borkínálatban. A tervek szerint a borsorban szerepelnek többek között a Garamvári Szőlőbirtok Vincent Evolution Rosé és Tokaji Furmint Brut pezsgői, a Szent Tamás 2012-es vagy 2013-as Mád Furmintja, a Szeremley Birtok 2012-es Badacsonyi Olaszrizlingje, az Egri Korona Borház 2008-as Selection Egri Bikavérje, a Malatinszky Szőlőbirtok 2008-as Noblesse Cabernet Franc-ja, valamint a monoszlói Liszkay Pincészet 2008-as bordeaux-i házasítása.
Ezek a bortípusok a tervek szerint évről évre visszatérnek majd, mellettük azonban minden bálon megjelenik egy vendégbor is. 2014-ben ezt a szerepet az egri csillag, az egri bikavér párjaként létrehozott fehér házasítás tölti majd be: a bálozók a Gál Tibor Pincészet 2012-es tételét kóstolhatják majd.
Az est ötfogásos, borok által ihletett menüsorát Wolf András, a Salon Étterem séfje állítja össze és készíti el, akit a Gault & Millau Magyarország 2014-es étteremkalauza az év konyhafőnökének választott.
A Magyar Borok Bálján egy világújdonsággal is találkozhat a közönség: a magyar találmányként néhány hete a piacra került borkaviárokkal, amelyek a ménesi Balla Pincészet, a tokaji Áts Pince és az etyeki Kertész Pincészet boraiból készültek.

Az esten adják át a 2006-ban alapított Gál Tibor Emlékdíjat. A szervezők ifjabb Gál Tiborral és családjával egyeztetve megújították az elismerés odaítélésének koncepcióját annak érdekében, hogy még inkább segítse a hazai borászok fejlődését. Ezért az Év Bortermelője cím birtokosait kérték fel arra, hogy ajánljanak a borrégiójukban dolgozó, de a tágabb fogyasztói kör számára még kevésbé ismert borászokat. A jelöltekre 2014. január 1-je és február 15-e között bárki szavazhat a www.borbal.hu honlapon, majd a Magyar Borok Bálján derül ki, hogy az öt legtöbb szavazatot kapott borász közül kit választ a zsűri.
A Winelovers koncepciója szerint a Magyar Borok Bálja olyan boros rendezvények sorába illeszkedik majd, mint a Furmint Február, az áprilisi Kékfrankos most!, az Olaszrizling Október és a novemberi Bordó Blend.

Címkék: