„Micsoda évjárat!”- hangzik el a felkiáltás minden ősszel a szekszárdi szőlőtőkék között. Ezrek szüretelnek ilyenkor és készítenek saját bort. A szüret után csendesebb, de izgalmasabb téli időszak következik, hiszen rövidesen kimondja az ítéletet a borértő közönség: „Micsoda évjárat!”
Rendelés

Agrárkutató-hálózat jön létre

Közzétéve: 2013.08.22 — Hírek
Integrált agrárkutató-hálózat kialakításáról döntött a kormány, az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben jelent meg.
A határozat értelmében szeptember elsejéig az állami agrár-élelmiszeripari kutatóintézetek a miniszter által kijelölt vidékfejlesztési minisztériumi költségvetési szervhez mint tulajdonosi joggyakorlóhoz kerülnek. Az összevonással létrejövő agrárkutató hálózatot a vidékfejlesztési miniszter irányítja.
A kormány a vidékfejlesztési minisztert és a nemzetgazdasági minisztert jelölte ki, hogy az összevonással az alkalmazott kutatások, innováció és technológiafejlesztés széles alapú integrált ágazati bázisát hozzák létre, biztosítsák a szervezeti átalakításhoz és a feladatalapú működtetéshez szükséges létszámkeretet és forrásokat, illetve kidolgozzák az intézmény működésére vonatkozó szabályozást.
A határozat szerint az integráció határideje 2014. január elseje.
A rendelet felsorolása szerint az összevonással érintett, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonosi joggyakorlása alatt álló társaságok közé tartozik a Fertődi Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Intézet Nonprofit Közhasznú Kft., a Ceglédi Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Intézet Nonprofit Közhasznú Kft., az Újfehértói Gyümölcstermesztési Kutató és Szaktanácsadó Nonprofit Közhasznú Kft., az érdi Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft., a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft., a kalocsai Fűszerpaprika Kutató Fejlesztő Nonprofit Közhasznú Kft., a kecskeméti Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt., a mosonmagyaróvári Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft., valamint az Országos Húsipari Kutatóintézet Közhasznú Nonprofit Kft.
A felsorolt agrár-élelmiszeripari kutatóintézetek számára 2013. évi feladataik ellátásához 300 millió forint átcsoportosítását rendelték el.
A vidékfejlesztési miniszter az agrárkutatást érintően szakmai egyeztetést folytat szeptember elsejéig a VM és a felsőoktatás közötti munkamegosztásról, tekintettel az ágazati szempontból kiemelt jelentőségű szőlészeti és borászati kutatóintézeteknek az agrárkutató-hálózatba integrálására – olvasható a Magyar Közlönyben.