„Micsoda évjárat!”- hangzik el a felkiáltás minden ősszel a szekszárdi szőlőtőkék között. Ezrek szüretelnek ilyenkor és készítenek saját bort. A szüret után csendesebb, de izgalmasabb téli időszak következik, hiszen rövidesen kimondja az ítéletet a borértő közönség: „Micsoda évjárat!”
Rendelés

Átadták a Garay ÉlményPincét Szekszárdon

Közzétéve: 2014.07.23 — Hírek

Egyedülálló turisztikai attrakcióval gazdagodott a tolnai megyeszékhely. A város központjában található, egykori dézsmapincét alakították át föld alatti élménykörút helyszínévé. A közel kétszázmillió forintos uniós támogatás révén interaktív kiállítás nyílt, amely minden apró részletében a bor és a borkultúra témájával foglalkozik.

Az élménypincét Bálint Zoltán, a projektgazda Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. ügyvezető igazgatója mutatta be – előbb egy rövid előadás keretében, majd a kiállítás bejárása során. Mint elhangzott, a 13. századi eredetű létesítményben egyebek mellett 65 tabló és 11 interaktív eszköz kapott helyet, melyek a borról, a borkultúráról és a Szekszárdi borvidékről rendkívül sok érdekes információval szolgálnak. Az izgalmas élményelemek sorában speciális illatkapszulák segítségével a borokra jellemző egyedi illatok is érzékelhetők, gasztrokeréken tekinthető meg, hogy melyik szekszárdi borfajtához melyik étel illik a legjobban; s bárki kipróbálhat egy különleges, digitális borbíráló programot is.

Bálint Zoltán elmondta azt is, hogy a kiállítás anyaga nemcsak magyar, hanem angol és német nyelven is elérhető. Sőt, ezt a föld alatti borélmény-körutat a teljeskörű akadálymentesítésnek köszönhetően a látás-, a hallássérültek, valamint a mozgáskorlátozottak, kerekesszékesek is végigjárhatják. A betérők egyrészt belépőjeggyel a 787 négyzetméteren megvalósult bemutatót élvezhetik itt, másrészt az előtérben 31 szekszárdi borászat és két pálinkaház több mint 220 fajta nedűjéből vásárolhatnak (az egyes pincék árain!); harmadrészt pedig ízletes étkek várják őket a létesítmény 70 fős éttermi részében. A Garay ÉlményPince a látogatók előtt augusztus 1-jétől áll nyitva.

A pince átalakítására során törekedtek a zöldenergia hasznosítására, s a fejlesztés négy új munkahelyet is teremtett. A beruházásra az Új Széchenyi Terv Dél-Dunántúli Operatív Programja keretében a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. pályázott. A „Garay élménypince” című projekt (pályázati azonosító szám: DDOP-2.1.1/A.B-12-2012-0027) 197.817.874 Ft támogatást nyert el.