Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj 2014
A tavalyi siker után idén is “párbajozott” a két történelmi borvidék Eger és Szekszárd, a fegyvernem idén is a bikavér volt. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj a budapesti Corinthia Hotelben, rendkívül impozáns környezetben zajlott.
A több évszázados történelemmel bíró vörösbort, a bikavért mindössze két hazai borvidéken, Egerben és Szekszárdon lehet elkészíteni. Annak ellenére, hogy régóta az egyik legismertebb hazai bortípusnak számít, volt olyan időszak, amikor kevesen tekintettek rá elismeréssel- ezt erősíti meg Vesztergombi Ferenc.
-
1992 óta forgalmazunk bikavért azonos fajtaszerkezettel. Az indulás borzasztóan nehéz volt, 1990 előtt nem voltak jók, hosszú évek alatt sikerült megváltoztatni.
-
Változott a Vesztergombi Bikavér 1992 óta?
-
Alapvetően nem, kivéve, hogy sikerült elérnünk, hogy 2 évig tudjuk érlelni nagy – 20-50 hektós – tölgyfa hordóban, utána kerül palackba. Eleinte 1 évnél korábban került palackba. Maradt a kékfrankos gerinc, továbbra is a cabernet sauvignon adja a finom cserzőanyagot, a merlot a selymességet és a kadarka fogja össze. A bikavér felső-közép kategóriájú bor és az is marad. Ez a stílus jó, a jövőben sem tervezünk változtatni rajta.
Az utóbbi években azonban egyre erősebb a törekvés mindkét borvidék részéről, hogy a magas presztízsű kategóriában határozzák meg és fogadtassák el a fogyasztókkal a bikavér pozícióját. Márkvárt Jánosnak csúcsbora a bikavér. Nem is készül minden évben.
-
Csak a legjobb minőségű alapanyagból készítek bikavért. 2000-ben, 2003-ban és 2006-ban palackoztam bikavért. A “kétezres” háromszor lett a város legjobb bora, a “kétezerhármas” pedig bordói arannyal örvendeztetett meg. 2007-ben nem mertem bikavérnek nevezni a végeredményt és mivel akkor volt az esküvőm, ezért “Frigy Cuvée”-ként dobtam piacra. Meglepetésemre sokkal gyorsabban fogyott álnéven, mint a korábbi bikavéreim. Ebből is látszik, hogy kell dolgoznunk a márka presztízsének helyreállításán.
-
Az olcsón kapható bikavérek, gondolom, nem segítik a márkaépítést…
-
Nem tudom elképzelni, hogy 1500 forintos polci ár alatt a bikavértől elvárt minőségű bort lehessen készíteni.
-
Fejlődött, változott a Márkvárt Bikavér?
-
50 % kékfrankos és 30 % sauvignon az alap, a többit mindig variálom, tehát igen.
Mészáros Péter egy válogatást, méghozzá a Bikavér Reserve 2011-es borát hozta a megmérettetésre.
-
Ez egy válogatás, abszolút csúcsbornak szánjuk. 8 % a kadarka aránya, így a bor fele Kárpát-medencei fajta, a másik fele világfajtákból tevődik össze. Másfél évig érleljük tölgyfa hordóban.
-
Forgalmi adatok alapján hova sorolhatjuk a bikavért?
-
Általában alul marad a Cabernet Franc-nal vagy a bordói cuvée-kel szemben, de mi is azon dolgozunk, hogy emeljük a bikavér rangját, ismertebbé, sőt elismertebbé tegyük ezt a fantasztikus házasítást.
A minőségnek ára is van: egy palack 2011-es Reserve 4000 forintért kapható. A tavalyi szekszárdi csapatból hiányzik többek között Bősz Adrián.
-
Miért nincs idén jelen?- kérdeztem telefonon.
-
Egyszerű a válasz. Még nincs kész a bikavérem. Még érlelem, ősszel fogom palackozni.
Ahogy Szekszárdon minden borász, Adrián is kizárólag magas minőségű bikavért ad ki a kezéből.
Szekszárdon a Bikavér Szabályzat előírja, hogy a helyi bikavér alapját a kékfrankos mellett a kadarkának kell adnia. Lényeges eleme a szabályozásnak a kadarka kötelezővé tétele, ami a bor fűszerességét minden esetben kiemeli, a kékfrankos gyümölcsössége és jó savstruktúrája mellett. A szekszárdi borászok egymás borainak rendszeres kóstolásával is a magasabb minőséget célozzák meg. A Budapesten bemutatkozó tételek szigorú előkóstolás alapján kerülhetnek a vendégek elé. Szigorú, 75%-os egyetértésre volt szükség ahhoz is, hogy a februári kóstolón gazdájuk bemutathasson egy-egy szekszárdi tételt. A szekszárdi előmustrán a szakma a Vesztergombi Bikavért tartotta a legjobbnak – tudom meg Eszterbauer Jánostól és nem Vesztergombi Feri bácsitól…
A párbaj döntetlennel végződött hivatalosan, de szekszárdiként én a szekszárdiakat hozom ki győztesnek.
Címkék:
2006-os évjárat, 2007-es évjárat, 2008-as évjárat, belföldi turizmus, bikaver parbaj, bor, borászat, borbemutató, borkóstoló, bortúra, borturizmus, borvidék, bősz, Bősz Adrián, cabernet sauvignon, ezsterbauer, Kadarka, kékfrankos, márkvárt, merlot, Mészáros, Mészáros Borház és Pince, Mészáros Pál, Mészáros Péter, szekszardi bikaver, szekszárdi bor, szekszardi borász, szekszardibortura, Vesztergombi