„Micsoda évjárat!”- hangzik el a felkiáltás minden ősszel a szekszárdi szőlőtőkék között. Ezrek szüretelnek ilyenkor és készítenek saját bort. A szüret után csendesebb, de izgalmasabb téli időszak következik, hiszen rövidesen kimondja az ítéletet a borértő közönség: „Micsoda évjárat!”
Rendelés

Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj 2014

Közzétéve: 2014.02.22 — Hírek

A tavalyi siker után idén is “párbajozott” a két történelmi borvidék Eger és Szekszárd, a fegyvernem idén is a bikavér volt. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj a budapesti Corinthia Hotelben, rendkívül impozáns környezetben zajlott.

A több évszázados történelemmel bíró vörösbort, a bikavért mindössze két hazai borvidéken, Egerben és Szekszárdon lehet elkészíteni. Annak ellenére, hogy régóta az egyik legismertebb hazai bortípusnak számít, volt olyan időszak, amikor kevesen tekintettek rá elismeréssel- ezt erősíti meg Vesztergombi Ferenc.

Az utóbbi években azonban egyre erősebb a törekvés mindkét borvidék részéről, hogy a magas presztízsű kategóriában határozzák meg és fogadtassák el a fogyasztókkal a bikavér pozícióját. Márkvárt Jánosnak csúcsbora a bikavér. Nem is készül minden évben.

Mészáros Péter egy válogatást, méghozzá a Bikavér Reserve 2011-es borát hozta a megmérettetésre.

A minőségnek ára is van: egy palack 2011-es Reserve 4000 forintért kapható. A tavalyi szekszárdi csapatból hiányzik többek között Bősz Adrián.

Ahogy Szekszárdon minden borász, Adrián is kizárólag magas minőségű bikavért ad ki a kezéből.

Szekszárdon a Bikavér Szabályzat előírja, hogy a helyi bikavér alapját a kékfrankos mellett a kadarkának kell adnia. Lényeges eleme a szabályozásnak a kadarka kötelezővé tétele, ami a bor fűszerességét minden esetben kiemeli, a kékfrankos gyümölcsössége és jó savstruktúrája mellett. A szekszárdi borászok egymás borainak rendszeres kóstolásával is a magasabb minőséget célozzák meg. A Budapesten bemutatkozó tételek szigorú előkóstolás alapján kerülhetnek a vendégek elé. Szigorú, 75%-os egyetértésre volt szükség ahhoz is, hogy a februári kóstolón gazdájuk bemutathasson egy-egy szekszárdi tételt. A szekszárdi előmustrán a szakma a Vesztergombi Bikavért tartotta a legjobbnak – tudom meg Eszterbauer Jánostól és nem Vesztergombi Feri bácsitól…

A párbaj döntetlennel végződött hivatalosan, de szekszárdiként én a szekszárdiakat hozom ki győztesnek.

 

 

Címkék:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,