„Micsoda évjárat!”- hangzik el a felkiáltás minden ősszel a szekszárdi szőlőtőkék között. Ezrek szüretelnek ilyenkor és készítenek saját bort. A szüret után csendesebb, de izgalmasabb téli időszak következik, hiszen rövidesen kimondja az ítéletet a borértő közönség: „Micsoda évjárat!”
Rendelés

HNT: a hegybírók engedélyezik a szőlőtelepítést, a kivágást és a fajtaváltást

Közzétéve: 2013.08.22 — Hírek

A hegybírók feladata lett augusztus 1-jétől a borszőlő ültetvények telepítésének, fajtaváltásának és kivágásának engedélyezése, valamint az újratelepítési jogok nyilvántartásának kezelése – közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény emlékeztet: a közigazgatás fejlesztését szolgáló Magyary-program keretében megvalósult intézkedéssel a hegyközségi szervezet egy több évszázados múltra visszatekintő önrendelkezési jogát szerezte vissza.
Ennek fontosságát mutatja, hogy a szőlészeti-borászati szakmai szervezetek egyhangúlag támogatták a célkitűzést azért, hogy a telepítési, fajtaváltási és kivágási engedélyek kiadása gyorsabb és egyszerűbb legyen.
A hegybírók július 15-i kinevezésüket követően a XX. Országos Hegybírói Konferencián Gárdonyban, majd a regionális képzéseken ismerkednek meg a vonatkozó uniós és magyar jogszabályokkal, valamint az engedélyek kiadásának gyakorlati lépéseivel. A képzések megszervezésével a HNT a termelők számára nyújtott ügyintézés gyorsítását, egyszerűsítését, átláthatóságát segíti.
A HNT arra kéri a hegyközségi tagokat, hogy mindenki időben nyújtsa be telepítési és fajtaváltási engedély iránti kérelmét a hegybírónak, hiszen az a szerkezetátalakítási támogatás kötelező előfeltétele. Az egyéni terveket novembertől lehet ismét benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) – tartalmazza a közlemény.