„Micsoda évjárat!”- hangzik el a felkiáltás minden ősszel a szekszárdi szőlőtőkék között. Ezrek szüretelnek ilyenkor és készítenek saját bort. A szüret után csendesebb, de izgalmasabb téli időszak következik, hiszen rövidesen kimondja az ítéletet a borértő közönség: „Micsoda évjárat!”
Rendelés

Már szedik a kékfrankost a soproni borvidéken

Közzétéve: 2013.10.01 — Hírek

Sopron (MTI) – Megkezdődött a hét végén a kékfrankos szőlőfajta szürete a soproni borvidéken, a termés minőségre jó, de mintegy harminc százalékkal kevesebb a szokásosnál – mondta Taschner István hegyközségi elnök az MTI-nek hétfőn.

A szerényebb mennyiség okaként említette, hogy már a virágkötődésnek sem kedvezett a tavaszi időjárás, majd jégverés és szárazság sújtotta a területet, az utóbbi hetek csapadékos időjárása miatt pedig megduzzadtak, kiteltek ugyan a ritkás fürtök, de ez csökkentette a cukorfokot.
Közlése szerint október 5. és 10. között végezhetnek a kékfrankos szüretével, de közben a jobb minőségű termés reményében a tőkén hagyott cabernet franc-t, sauvignon-t és zöldveltelinit is le kell szedni Sopronban.
Taschner István emlékeztetett: a soproni borvidék 1400 hektáros, de ebből 100-100 hektár a nem termő és az új telepítésű terület. A megművelt 1200 hektárból 700-800 hektáron termelnek kékfrankost.