Bodri kadarka az államfő bora
Schmitt Pál kiválasztotta azt a fehér-, vörös- és desszertbort, amely a következő egy évben a “Magyarország köztársasági elnökének bora” címet viselheti. A vörösborok közül a Bodri Pincészetből származó 2009-es szekszárdi Kadarkát ítélte erre méltónak az államfő.
Schmitt Pál döntését két napon át tartó előzsűrizés előzte meg, amelynek során 650 mintából választották ki a köztársasági elnök elé kerülő, kategóriánkénti 3-3 bort. Az államfő a borok közül elismert borszakértők és sommelier-k segítségével választott. Összesen több mint ötszáz borász versenyzett azért, hogy az általa készített bor viselhesse a megtisztelő címet és hírét vihesse a magyar boroknak. A kiválasztott borok bolti eladásából palackonként száz forintot jótékonysági célra fordítanak. A köztársasági elnök borának jelével ellátott palackok hamarosan megjelennek az üzletek kínálatában.
Schmitt Pál elismerését fejezte ki a magyar borászoknak, akik munkájának köszönhetően a Sándor-palota vendégei egy éven keresztül “a legjobb magyar borokat” kóstolhatják majd meg. Az államfő kifejtette: a magyar boroknak a nemzetközi piacon nem a mennyiség szempontjából kell ringbe szállniuk, hanem elsősorban a minőség terén veszik fel a versenyt más nemzetek boraival. “Igazán büszke vagyok rá, hogy a legjobb borokat ajándékozhatom, kínálhatom és fogyaszthatom az elkövetkezendő évben” – mondta Schmitt Pál.
Címkék:Bodri pince, bor, borász, Szekszárd, vörösbor